Het weer en klimaat in Sumatra Indonesie
Sumatra heeft een tropisch klimaat met droge en natte periodes. De temperatuur is het hele jaar door vrijwel gelijk omdat het eiland bij de evenaar ligt. De gemiddelde temperatuur overdag is rond de 30 graden Celcius. In het binnenland in de hoger gelegen gebieden is de temperatuur wat lager. In het zuiden van Sumatra schijnt de zon gemiddeld meer per jaar dan in Noord Sumatra. Dit komt omdat Zuid Sumatra op de evenaar ligt.
Het regenseizoen in Sumatra is in de maanden oktober tot en met februari. De maanden juli en augustus zijn de meest droge en zonnige maanden van het jaar. De beste tijd om in Sumatra rond te reizen zijn de maanden mei tot en met augustus.
Actuele weer op Sumatra Indonesie
Hier vind je de weersverwachting op Sumatra en de temperatuur in de verschillende steden in Sumatra, waaronder Aceh, Bandarlampung, Bengkulu, Bukittinggi, Jambi, Medan, Padang, Pakanbaru, Palembang.
Gevolgen van de ontbossing op Sumatra voor het klimaat en de dieren
De grootschalige houtkap in de jungle van Sumatra is ook een regelrechte aanslag op het klimaat van Indonesie. Bij de ontbossing in met name de provincie Riau op het eiland Sumatra komt namelijk grote hoeveelheden CO2 vrij.
De oorzaak van de ontbossing op Sumatra is voornamelijk de toegenomen vraag naar papierpulp en palmolie, waarvoor grote plantages worden aangelegd. Uit een onderzoek dat de Wereld Natuur Fonds hiernaar heeft verricht blijkt dat in de afgelopen 25 jaar in totaal 65% van het tropisch oerwoud in Riau is verdwenen. Daarbij kwam gemiddeld 190 miljoen ton CO2 per jaar vrij. In vergelijking met Nederland is dat 122% van de hoeveelheid CO2 die wij jaarlijks uitstoten. Dit onderzoek beperkt zich tot de provincie Riau, maar in totaal heeft Indonesie 30 provincies.
De ontbossing op Sumatra is zelfs zo verontrustend dat bedreigde dieren als de Sumatraanse tijgers en Sumatraanse olifanten binnen enkele jaren dreigen uit te sterven. In de afgelopen 25 jaar is het aantal tijgers met 70 procent afgenomen tot nog maar 192 en olifanten met 84 procent afgenomen tot 210 dieren. Daarmee is de populatie al zo enorm geslonken dat de kans erg groot is dat ze niet meer levensvatbaar zijn.