Toba Meer Sumatra
Het Toba Meer of Danau Toba is een vulkanische kratermeer gelegen in de caldera van de voormalige vulkaan Toba. Het is een populaire toeristische bestemming op het eiland Sumatra in Indonesië.
Lake Toba heeft een oppervlakte van ongeveer 1.145 km2 en een diepte van 505 meter. Het werd meer dan 74.000 jaar geleden gevormd na een gigantische vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba. Het water uit het omliggende bosgebied vulde vervolgens de caldera en vormde zo uiteindelijk het Tobameer.
In het kratermeer ligt het eiland Samosir (Pulau Samosir). Het eiland was oorspronkelijk verbonden met de rand van de caldera door een smalle landengte, maar in de periode 1907-1913 hebben de Nederlandse kolonisten het kanaal Tano Ponggol dwars door deze landengte gegraven. Een verkeersbrug zorgt nu voor de verbinding met het vaste land.
Het eiland Samosir is het culturele centrum van de Batak-stam, een inheemse bevolking van Noord-Sumatra. Op dit eiland zijn onder andere de Batik dorpen Ambarita, Tomok en Simanindo, met de typische traditionele Batak huizen.
De Toba Caldera is sinds juli 2020 ook een Global Geopark van de UNESCO (:United Nations Educational, Social, Cultural Organization) en lid van het UNESCO Global Geoparks Network. Het netwerk heeft momenteel 161 geoparken in 44 landen. Toba Caldera Geopark is een van de vijf geoparken van UNESCO in Indonesië. De andere vier zijn Batur Geopark, Gunung Sewu Geopark, Ciletuh-Palabuhanratu Geopark en Rinjani Lombok Geopark.
Het Tobameer is niet alleen cultureel interessant, maar ook geologisch belangrijk. Het is de plaats waar de grootste uitbarstingen in de afgelopen 2,5 miljoen jaar op aarde hebben plaatsgevonden.
Toba Meer in Sumatra
Bezienswaardigheden in en rondom het Toba Meer
- Het eiland Samosir
- Binangalom-waterval
- Batak museum
- Parapat Stad
Batak huizen
Bolon Huis
Traditionele Batak-huizen worden Bolon-huizen genoemd. Ze staan symbool voor de identiteit van Batak. In de oudheid was een Bolon-huis de thuisbasis van de koningen die aan het Tobameer woonden.Het Bolon-Huis is een symbool van de identiteit van de Bataks die in Noord-Sumatra wonen. Het gebouw is rechthoekig en gedecoreerd in rood en zwart. Het dak ziet eruit als een buffelhoorn en heeft veelal ook een gebogen vorm. Om binnen te komen moet je een trap beklimmen. De deur is met opzet verlaagd, zodat je je hoofd moet laten zakken om binnen te komen. Daarmee toont de bezoeker een teken van respect van de bezoeker aan de gastheren.
Er zijn 6 soorten Bolon-huizen, elk uniek voor de sub-stammen. Het bestaat uit drie delen, die drie verschillende werelden weerspiegelen waarvan men zich bewust moet zijn. Het eerste deel is het dak waarvan wordt aangenomen dat het de wereld van de goden weerspiegelt. Het tweede deel is de vloer die de menselijke wereld vertegenwoordigt. De nok op het dak heeft veelal een gebogen vorm, wat staat voor "durf een groot risico te dragen bij het handhaven van de gewoonten en gebruiken".
Indonesie Reizen
Asia Direct
Djoser
De Jong Intra
Koningaap
Riksja Travel
Sawadee
Shoestring
SRC Reizen
Tenzing Travel
Tui Reizen
333Travel