Medan Sumatra



Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra (Sumatra Utara), op het eiland Sumatra in Indonesie. Medan ligt aan de monding van de rivier de Deli en is de grootste stad op Sumatra. Deze stad heeft ruim 2,4 miljoen inwoners. De inwoners bestaan voornamelijk uit Chinezen, Sumatranen (Batak en Minangkabau), Atjehers en Maleisiers.
Ver voordat de Javanen en Chinezen zich hier vestigden, werd het gebied vooral bevolkt door de Bataks. Maar zij zijn nu een minderheid geworden.
Bij Medan ligt de internationale luchthaven Kuala Namu. Deze werd op 25 juli 2013 in gebruik genomen.





1. Economie

Medan is een zakencentrum voor olie- en landbouwondernemingen. In de regio van Medan wordt tabak, rubber, palmolie, sisal en thee verbouwd. De oorsprong hiervan ligt in de 18e eeuw. Vanaf 1862 kregen Nederlandse en Europese bedrijven toestemming van de Sultan van Deli om in de regio van Medan tabak te gaan verbouwen. In 1880 werd door de Nederlandse tabaksteler Aeilko Zijlker in Telaga Said olie ontdekt. Hij kreeg van de Sultan van Langkat een concessie. Op 16 juni 1890 werd de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleum opgericht die deze concessie overnam en de ontdekte olie ging oppompen en exploiteren. Deze onderneming is uiteindelijk uitgegroeid tot de oliemaatschappij Koninklijke Shell.

Moskee in Medan Sumatra Indonesie
Moskee Mesjid Raya in Medan Sumatra

2. Bezienswaardigheden in en rondom Medan

  1. Istana Maimoon, het paleis van de sultans van Deli, ontworpen door een Italiaans architect (1888).
  2. Mesjid Raya, oftewel de "Grote Moskee".
  3. Nationale park Gunung Leuser. Deze natuurpark ligt op ongeveer drie uur rijden van Medan. Hier vind je het opvangcentrum Bohorok voor Orang-oetans, bij Bukit Lawang.
Sumatra bezienswaardigheden

3. De Grote Moskee Raya Al Mashun

De moskee Mesjid Raya Al Mashun is gebouwd in de periode van 21 augustus 1906 tot en met 10 september 1909. De architectonische stijl is een combinatie van elementen uit het Midden-Oosten, Spanje en India. De moskee heeft een achthoekige vorm met een vleugel op het noorden, oosten, zuiden en westen.
Oorspronkelijk is deze moskee ontworpen door de Nederlandse architect Van Erp, die ook het Maimoon Paleis heeft ontworpen. Maar het uiteindelijke ontwerp en de bouw werden verder afgerond door de Nederlandse architect J.A. Tingdeman, omdat Van Erp door de Nederlandse regering naar Java werd geroepen om mee te werken aan de restauratie van de Borobudur-tempel bij Yogjakarta.
Het gebouw is verdeeld in de centrale hal, de ruimte voor rituele wassing, de ingang en de toren. De grote achthoekige zaal (de plaats van het gebed) is niet gelijkzijdig. De ramen die de portiekdeur omringen, zijn gemaakt van hout met kostbaar glas-in-lood, in Art Nouveau stijl gecombineerd met islamitische kunst.
Onderdelen en materialen voor de bouw van de moskee, zoals preekstoelen, marmeren pilaren, tegels, decoratieve lampen en glas-in-lood werden uit Italië geïmporteerd.
In de Grote Moskee van Medan wordt bij de ingang voor de mannen een honderden jaren oude koran tentoongesteld. Deze Koran is met de handgeschreven op oud perkament en gemaakt in het Midden-Oosten. Bij de moskee ligt het park Taman Sri Deli. Dit park werd aangelegd als plek voor de Sultan Deli en zijn gezin om er te kunnen ontspannen.





Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie