Informatie over Sumatra IndonesieGeografie

Sumtra is de op één na grootste eiland van Indonesië en heeft een oppervlakte van ruim 470.000 vierkante kilometers. Sumatra heeft acht provincies, namelijk Aceh (: Atjeh), Bengkulu, Jambi, Lampung, Noord-Sumatra, Riau (:Riouw), West-Sumatra en Zuid-Sumatra.
De belangrijkste steden van Sumatra zijn Banda Aceh, Bandar Lampung, Bengkulu, Medan, Padang, Palembang en Pekanbaru. Samosir is het eiland dat ligt in het Toba Meer.

Kaart van Sumatra


Bevolking en religie

Op Sumatra zijn de mensen overwegend moslim. Verder is er nog een kleine groep Christenen, waaronder de Bataks. De bewoners van de Matawai Eilanden zijn animisten. Zij geloven dat voorwerpen en wezens worden bewoond door geesten.
Sumatra kent verschillende bevolkingsgroepen. De bekendste stammen zijn de Batak en Minangkabau. De Alas, Gayo en Tangdse stammen leven in Atjeh. In Midden Sumatra leeft de Kubu stam.


Dorp op Sumatra Indonesie
Traditionele dorp op het eiland Sumatra

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasia Indonesia. Deze taal wordt op alle eilanden van Indonesie onderwezen en gesproken. Sumatra kent daarnaast 52 talen die door de lokale stammen worden gesproken.


Tijd

De tijd in Sumatra is GMT + 7 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Sumatra 5 uur later (in de winter 6 uur).
Sumatra ligt op de evenaar, daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


Klimaat

Sumatra kent een tropisch moessonklimaat. In de maanden november tot en met maart is het regenseizoen in Sumatra. Het drogere zomerseizoen loopt van april tot en met oktober. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Sumatra bedraagt 27 graden Celcius.

het weer en klimaat in Sumatra


Natuur

De Sumatraanse tijger, orang oetan, de Sumatraanse neushoorn.Bezienswaardigheden op het eiland Sumatra


  1. Toba Meer (Danau Toba). In dit meer ligt het eiland Samosir
  2. Gunung Leuser National Park in Aceh, het leefgebied van onder andere de orang oetan, Sumatraanse tijger en de Sumatraanse neushoorn
  3. De Mentawai Eilanden en Siberut National Park
  4. Kerici Sablat National Park met de vulkanen Gunung Kerinci en Gunung Tujuh
  5. Way Kambas National Park met de Sumatraanse olifanten
Sumatra hoogtepunten
Meer informatie over Sumatra