Lombok tempels








Lombok indonesie Sembalun


1. Religie op Lombok

De inheemse Sasak bevolking van Lombok is overwegend moslim. Echter voor de komst van de Islam kende Lombok een lange periode van hindoeïstische en boeddhistische invloed die het eiland via Java bereikte. Een minderheid in Lombok is Balinees Hindoe gebleven.
De Islam is mogelijk voor het eerst door handelaren vanuit Sumbawa in de 17e eeuw naar Lombok gebracht. Zij hebben zich vervolgens gevestigd in het oosten van Lombok. De nieuwe religie Waktu Telu werd meer een mengeling van aninisme met islam en hindoe-boeddhistische overtuigingen. De invloed van het aninistische vertaald zich in de het geloof in het bestaan van geesten of spoken. Traditionele magie wordt daarbij toegepast om het kwaad en ziekte af te weren door middel van offers en gebed. Een groot deel van de inheemse Sasak gemeenschap hangt deze Waktu Telu religie aan.

Er is ook nog een kleine minderheid die het Christendom aanhangen, waaronder etnische Chinezen. Er zijn rooms-katholieke kerken en parochies in Ampenan, Mataram, Praya en Tanjung.


2. Pura Meru

Pura Meru is de grootste en de tweede belangrijkste hindoeïstische tempel in Cakranegara op het eiland Lombok. De tempel is gebouwd in 1720, door de Balinese Hindoes, in opdracht van de koning Anak Agung Made Karang.
De tempelcomplex is gewijd aan de Hindoeïstiche drie-eenheid (Trimutri) van Brahma, Vishnu en Shiva. De binnenplaats heeft 33 kleine heilige gebouwen en drie grote torens of tempels, Merus genoemd. Elk gebouw hoort toe aan één van de drie goden.
De drie grote, met riet bedekte, teakhouten Merus staan symbool voor de drie-eenheid. De centrale Meru met 11 lagen is het huis van Shiva. Naar het noorden ligt de Meru met negen lagen, dat het huis van Vishnu is. Naar het zuiden ligt de Meru van Brahmavan met 7 lagen.

De Meru vertegenwoordigen ook de drie heilige bergen Rinjani, Agung en Bromo, en de mythische berg Meru. De Brahma Tempel vertegenwoordigt de gunung Agung op Bali, de Shiva Tempel de gunung Rinjani op Lombok en de Vishnu tempel de gunung Semeru op Java.
Elke tempel is gescheiden door een muur en er zijn drie deuren aan elke tempel betreden. Maar de deuren naar de tempel van Brahma en van Shiva worden slechts eenmaal per jaar geopend, namelijk op 23 september tijdens de viering van de Piodalan. De Brahma tempel wordt versierd met rode kleur, de kleur van vuur en het symbool van de dood, Met het vuur van Brahma worden hindoes gecremeerd. Shiva tempels met een witte doek dat water water symboliseert, dat de mens zuivert. Vishnu tempel is versierd met zwarte doek als symbool van de nacht en duisternis. Duisternis is het symbool van de dood en zelfs van een nieuw leven na de dood.


3. Taman Mayura of Mayura Park

Tegenover het tempelcomplex van Pura Meru ligt Taman Mayura. Taman Mayura werd in 1744 gebouwd door de laatste Balinese koning Anak Agung Ngurah van Lombok. Het stamt uit de tijd van het Karang Asam koninkrijk van Bali en werd gebouwd om dienst te doen als koninklijk paleis. De gebouwen van Taman Mayura laten een mengeling zien van zowel HindoeÏstische als Islamitische architectuur.
Tegenwoordig dient de Taman Mayura als park. In het park ligt een vijver met lotussen en een kleine eiland waarop een paviljoen ligt. In het midden van een grote vijver ligt het gebouw Balai Kambang, die destijds dienst deed als gerechtshof en hal voor belangrijke besprekingen.


4. Pura Lingsar

De Pura Lingsar is een tempel dat ligt bij het dorp Langsar, in het district Narmada op het eiland Lombok. Het grootste tempel van Lombok heeft een oppervlakte van 26 hectare en is gebouwd in 1714 door koning Anak Agung Ketut Karangasem. Het wordt beschouwd als de meest heilige tempel in Lombok.

De tempel is een mengeling van het Balinese hindoeÏsme en de islamitische Wetu Telu, een religie van de Sasak, de inheemse bevolking van Lombok. Het geloof Wektu Telu is zelf weer een mengvorm van religies, waaronder het islam, hindoeÏsme en inheemse animistische tradities. Deze mengeling van geloofsovertuigingen maakt Pura Lingsar een belangrijk symbool van harmonie tussen alle religies op Lombok.

De tempel is verdeeld in twee gebieden. In het noorden is er een hindoe-tempel genaamd Rowdy, in het zuiden ligt de Wektu Telu tempel Kemaliq. Naast de tempels Rowdy en Kemaliq, ligt een enorme vijver van ruim 6.200 vierkante meter dat aan god Vhisnu is gewijd. Hierin zwemmen heilige alen. Bezoekers aan het vijver gooien hardgekookte eieren in het water om de alen te voeren. Het verleiden van deze alen met eten zou namelijk geluk brengen. Ook gooien bezoekers munten in de vijver voor fortuin. De bezoeker van de tempel dient een sarong te dragen als teken van respect voor geloof en het heiligdom.

Een keer per jaar wordt een gezamenlijk ceremonie van hindoes en moslims gevierd, de zogenaamde Menggukana Topat (Topat oorlog). In dit ritueel ze "vechten" of gooien ze naar hun buurman. Deze ceremonie is een teken van dankbaarheid voor het fortuin dat hun God heeft geschonken. De Topat oorlog vindt meestal plaats in de ochtend voor het plantseizoen en na het regenseizoen.


5. Pura Batubolong of Batu Bolong tempel

Pura Batu Bolong betekent in het Indonesisch "rots met een gat". Deze hindoe tempel staat op een rots aan de kust bij Sengigi, met uitzicht op het eiland Bali. Volgens de legende werden hier maagden aan de zee geofferd. Elke maand worden hier nog steeds kleurrijke ceremonies gehouden, onder andere bij volle maan. Je hebt vanaf de tempel Batubolong bij zonsondergang een prachtig uitzicht op de Gunung Agung in Bali.


6. Po Hwa Kong

Deze Chinese Boeddhistische tempel is gebouwd in 1806. Po Hwa Kong toont de religieuze diversiteit die je op Lombok vindt en verbindt de gastvrije mensen van alle geloven, waaronder christenen, hindoes en moslims, met elkaar. Deze verbinding wordt gevuld met de traditionele Chinese goden en draken en de zoete geur van brandend wierook.


7. Pura Narmada of Narmada Waterpaleis

De Narmada Waterpaleis ligt net ten oosten van Mataram. Het is in 1727 gebouwd door koning Gede Ngurah Karang Asem ter ere van de Hindoe godin Shiva. Volgens de legende zijn het paleis en het zwembad gebouwd als afspiegeling van het meer in de krater van de vulkaan Rinjani, waar gelovigen naar toe gaan om offers in het water te gooien. Echter met het ouder worden wordt het voor een gelovige steeds moeilijker om de bergachtige klim naar de kratermeer te maken te maken. Zodoende konden de mensen naar dit paleis komen om bij de vijver te bidden. Deze vijver wordt gevuld door een natuurlijke waterbron waarvan wordt beweerd dat het water de eeuwige jeugd aan de gelovigen verleend.



8. Minder bekende tempels

Enkele minder bekende tempels op Lombok zijn:
  1. Pura Pengsong, omringd door rijstvelden
  2. Pura Agung Gunung Sari (of Gunungsari tempel)
  3. Pura Segara
  4. Pura Suranadi of Suranadi tempel.