Lombok bezienswaardigheden en hoogtepunten


Lombok

Lombok is een heerlijk eiland om tijdens je reis door Indonesië even te ontspannen. Het eiland is nog lang niet zo toeritisch als Bali waardoor je op het strand altijd voldoende plek hebt. Je kunt er lekker zwemmen en snorkelen, maar ook korte excursies maken om het eiland beter te leren kennen.
Lombok heeft een geweldige natuur met prachtige stranden aan de diepblauwe zee, mooie watervallen en voor de kust liggen prachtige koraaleilanden, de Gili Islands. Er zijn op Lombok ook nog traditionele vissersdorpjes, Sasak dorpen en markten (pasars). De oorspronkelijke bewoners van Lombok zijn de Sasaks. Ondanks de vele hindoe tempels is Lombok grotendeels Islamitisch. Lombok wordt ook wel het eiland van de 1000 moskeeën genoemd.


Senggigi Beach

Senggigi is de bekendste badplaats van Lombok, gelegen aan de westkust van Lombok. Senggigi heeft stranden van zwarte vulkaanzand met voor de kust prachtige koraalriffen. Senggigi Beach is veel minder toeristisch dan de stranden van Bali. Senggigi is een uitstekende plaats om er te relaxen en heeft leuke eetgelegenheden. Vanuit het badplaats Senggigi kun je prima excursies ondernemen naar de bijzondere plekken van Lombok. Zo is het waterpaleis in Narmada zeker een bezoek waard. Het waterpaleis is een prachtige zomerpaleis, gebouwd in 1805 door een Balinese koning. Je kunt ook een wandeltocht maken in de omgeving van de bergdorpjes Senaru en Sembalun, aan de voet van de vulkaan Gunung Rinjani. Of onderneem vanuit Senggigi een dagtrip naar één van de Gili Eilanden.


Kuta Lombok

Kuta Beach ligt aan de zuidkust van Lombok en is enigszins toeristisch ontwikkeld. Het is een ideale plek voor duik- en surfplezier. Vanuit Kuta kun je een aantal traditionele Sasakdorpen bezoeken.


Gunung Rinjani Lombok

Het Gunung Rinjani National Park ligt in het oosten van Lombok. In het park ligt de vulkaan Gunung Rinjani. Deze heeft een hoogte van 3.726 meter domineert het landschap van Lombok. In de krater van Gunung Rinjani ligt een blauwgroene meer, waarin weer een nieuwe vulkaan is ontstaan, de Gunung Baru.

Gunung Rinjani


Gili Eilanden

De Gili Eilanden liggen in het Air-Meno Trawangan Marine Park ten noordwesten voor de kust van Lombok. Op deze bounty-eilandjes hangt een relaxte sfeer. De kleine koraaleilanden met witte stranden zijn bekend om de koraalriffen. Je kunt er heerlijk snorkelen en duiken in het heldere azuurblauwe water. De koraalriffen rondom Gili Air zijn helaas erg beschadigd doordat hier is gevist met behulp van dynamiet. Bij Gili Trawangan en Gili Meno zijn de koraalriffen nog in goede staat. Gili Meno is het minst toeristische eiland van de Gili Eilanden, terwijl Gili Trawangan bekend staat als het party eiland waar je je 's avonds goed kunt vermaken. Alleen vanaf Gili Trawagan kun je duikexcursies naar de koraalriffen ondernemen.

Gili Islands


Komodo Nationaal Park

Vanaf Lombok is het mogelijk om een bootreis naar het eiland Flores te ondernemen. Onderweg kun je dan het eiland Komodo of Rincar bezoeken waar nog de prehistorische Komodovaranen leven. Het eiland Komodo maakt met de eilanden Rincar en Padar onderdeel uit van het Komodo Nationaal Park.


Activiteiten en bezienswaardigheden op en rondom Lombok

  1. Overtocht naar één van de tropische koraaleilanden Gili Meno, Gili Air of Gili Trawangan, voor de kust van Lombok, omgeven door mooie stranden met schitterende koraalriffen. Hier kun je duiken, snorkelen, zwemmen en zonnebaden.
  2. Bezoek aan Lingsar tempel en het zomerpaleis in Narmada.
  3. Schitterende wandeling naar het natuurreservaat Gunung Rinjani National Park.
  4. Beklimming van de vulkaan Gunung Rinjani, de heilige berg van Lombok.
  5. Lekker relaxen aan het strand van Senggigi.
  6. Wandeling door de rijst-en tabaksvelden naar weefdorpje Pringgasela.
  7. Bezoek aan de Hindoe tempel Pengsong Hill, omringd door rijstvelden.
  8. Bezoek het dorp Sukara, bekend om de mooie geweven stoffen, en het dorp Rambitan vanwege de pottenbakkerijen.
  9. Pura Meru, de grootste tempel van Lombok.