Surakarta
Surakarta (Soerakarta of Solo) is een voormalige sultanstad op Midden Java, ongeveer zestig kilometer ten noordoosten van Yogyakarta. De stad ligt aan de Bengawan Solorivier en heeft meer dan 580.000 inwoners.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755 in de vorstendommen Surakarta en Yogyakarta is de naam van de stad Solo gewijzigd in Surakarta.
Surakarta is minder toeristisch dan Yogyakarta, maar is eveneens een traditonele Javanse stad met minstens zoveel interessante bezienswaardigheden en culturele activiteiten, waaronder de kraton, traditionele dans, Batik-ateliers, tempels, markten en musea. De stad is een uitstekende plaats om traditionele podiumkunsten en ambachten te bekijken. Daarnaast zijn er fascinerende tempels in en in de omgeving van Surakarta te vinden, maar is de stad ook een uitstekende uitvalbasis om de prachtige natuur en omgeving van Midden Java te verkennen.
Architectuur
Koloniale gebouwen en de infrastructuur in Surakarta werden gebouwd tijdens de Nederlandse koloniale periode van Indonesie. De Nederlandse koloniale architectuur is terug te zien in huizen, kerken en openbare gebouwen, die vooral geconcentreerd zijn in het oude Solo. De katholieke kerk, de Javaasche Bank (nu Bank Indonesia), Fort Vastenburg en de protestantse kerk zijn blijk van de Nederlandse invloeden. De bekende Nederlandse architect Eduard Cuypers heeft onder andere het gebouw van het Bank Indonesia ontworpen.
Surakarta
Het weer en klimaat
Surakarta heeft een tropische moessonklimaat. De gemiddelde middagtemperatuur is 26 graden Celcius. De warmste maanden is oktober met gemiddeld 27,5 graden Celcius.De meeste neerslag valt in de maand januari, namelijk 324 mm per maand. Met slechts 42 mm is de maand augustus de droogste maand.
Surakarta luchthaven
Bij Surakarta ligt het internationale vliegveld Adi Sumarmo International Airport.Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta, Bandung, Surabaya, Bali en Lombok.
Bereikbaarheid
Vanuit Yoyakarta is Solo in een uur te bereiken. Vanaf het internationale luchthaven van Jakarta gaat een directe binnenlandse vlucht naar Surakarta. Deze vlucht duurt eveneens ongeveer een uur.Activiteiten en bezienswaardigheden in Surakarta
- De Kraton Hadiningrat, gebouwd in 1745, het paleis van de sultan Susuhunan.
- Kraton Mangkunegaran (1866), het paleis van de andere Sultan Mankunegoro II.
- Pemandian Umbul Pengging, het waterpaleis van de sultan.
- Imogiri, de begraafplaats van de sultans van Surakarta en hoge Javanse edelen. Hier rust ook de sultan Agung, de eerste sultan van Java.
- De grote moskee Mesjid Agung. Deze ligt ten westen van de Kraton Hadiningrat.
- De lokale texielmarkt Pasar Klewer en het Batik Museum Danar Hadi. De markt en museum liggen bij de Kraton Hadiningrat. Het museum Danar Hadi heeft een bijzonder mooie collectie batiks.
- De antiekmarkt Pasar Triwindhu.
- Pasar Gede (warenmarkt). het gebouw waarin deze grote markt is gevestigd, is in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1930 ontworpen door de Nederlandse architect H. Karsten.
- Pasar Depok (vogeltjesmarkt).
- De Chinese tempel Tien Kak Sie.
- Het monument Tugu Pemandangan op het verkeersplein.
- Ruines van het voormalige Nederlandse fort Vastenburg.
- Het gebouw van de Bank Indonesia stamt uit 1910 en is ontworpen door de Nederlandse architecten Hulswit, Fermont en Cuypers.
- Het museum Radya Pustaka, met een tentoonstelling over de Javaanse cultuur en voorwerpen, zoals krissen en wayangpoppen. Bijzonder is een muziekdoos die door Napoleon Bonaparte aan de sultan Susuhunan is geschonken.
- Beteng Batik Plaza, een bazaar waar traditionele batikkleding wordt verkocht.
- De wijk (kampong) Kauman, met karakteristieke huizen, Batik museum.
- De wijk Laweyan, waar Batik wordt gemaakt.
- Maak een rondrit met een becak (fietstaxi) door Solo.
- Recreatiepark Sriwedari, met dierentuin, tuinen en diverse activiteiten.
- Aquapark Pandawa Lima of Pandawa Water World, met glijbanen, wildwaterbaan, spa en wellness, restaurants in Surakarta.
- Op 35 kilometer van Solo liggen de hindoe-tempels candi Sukuh en candi Ceto op de helling van de berg Lawu. Deze tempels lijken qua vorm op de inca-tempels.
- Dagtocht naar dorpjes in de bergachtige omgeving van Surakarta.
- Archeologische opgravingen en Museum bij Singaran, ongeveer 15 kilometer van Surakarta. Hier zijn botten van de Java-mens gevonden.
Meer informatie over Surakarta
- Adi Sumarmo International Airport
- De Java mens: Sangiran, het gebied van de eerste mens
- Aquapark Pandawa Lima
- Een stukje historie over de prinses van Surakarta
- Nederlandse architectuur en Stedenbouw in Indonesie
- Bed & Breakfast in Surakarta
- Blog over een wandeling door Solo
- Stadswandeling in Surakarta**