MalangMet meer dan 830.000 inwoners is Malang is de tweede grootste stad in Oost-Java.
De stad was tussen 1222 en 1292 de hoofdstad van het Javaans Hindoe-Boeddhistisch koninkrijk Singhasari. Onder de Nederlandse bezetting werd de stad aanzienlijk gemoderniseerd en geindustrialiseerd. Tijdens de Nederlandse kolonialisatie was de stad een populaire bestemming onder de Nederlanders en Europeanen vanwege het zachte klimaat en de nabijheid van de belangrijkste haven van Surabaya.

De grote meerderheid van de inwoners is moslim. Er zijn daarnaast kleine minderheden katholieken, protestanten, hindoes en boeddhisten. De meeste gebedshuizen van deze minderheden stammen uit de Nederlandse koloniale tijd, zoals de Katholieke Kerk van het Heilig Hart van Jezus (in Kayutangan), de Protestantse Kerk (in Alun-Alun), het Ursuline-klooster, het klooster van Misericordia, het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Hartbroeders en het klooster van de zusters van de Heilige Maagd Maria.
In de jaren 1898 tot en met 1902 heeft Margaretha MacLeod-Zelle nog in Malang gewoond. Zij werd later bekend als Mata Hari.


Malang Java Indonesie


Malang heeft een sterke reputatie in heel Indonesie als een centrum voor het hoger onderwijs. Vele studenten komen uit andere eilanden, waaronder Bali, Madura, Sulawesi, Nusa Tenggara, Papoea en Maluku, Sumatra en Borneo, naar de verschillende univesiteiten en hoge scholen van Malang.

het weer en klimaat

Malang wordt het "Parijs van Oost-Java" genoemd vanwege de aangenaam zachte, tropische moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur is minimaal 22,4 graden Celcius. De heetste maanden zijn oktober en november met gemiddeld 24 graden Celcius.
De meeste neerslag valt in de maand januari, namelijk meer dan 300 mm. met slechts 26 mm is de maand augustus de droogste maand.

Bromo-vulkaan

Malang ligt ingesloten tussen twee bergketens. In het westen is het Kawi-Butakmassief en in het oosten het Tenggergebergte met de vulkanen Bromo en Semeru. De populaire actieve Bromo vulkaan ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van Malang. Vanuit Malang worden excursies naar de Bromo vulkaan ondernomen.

Bromo vulkaan


Malang airport

Ten noordoosten van Malang ligt de Abdul Rachman Saleh Airport, een luchthaven voor binnenlandse vluchten naar Jakarta en Bali.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Malang

 1. Jalan Ijen, met prachtige Nederlandse koloniale huizen en gebouwen, het Brawijaya Army Museum en de Katholieke Kerk.
 2. Jami Moskee.
 3. Gemeentehuis van Malang.
 4. Kayutangan kerk.
 5. Balai Kota, een gebouw met architectuur in Nederlandse en Indonesische stijl.
 6. Sumberawan Tempel.
 7. Chinese tempel Eng An Kiong.
 8. Pasar Bunga, de bloemenmarkt bij de rivier Sungai Brantas.
 9. Pasar Besar, de locale markt van Malang, met verkoop van groente, fruit, vlees, vis en meer.
 10. Pasar Senggol, de vogeltjesmarkt met unieke vogels en huisdieren.
 11. Traditionele dansvoorstellingen Tari Topeng, Jaranan Pegon en Tari Beskalan.
 12. Hindoe-Boeddhistische tempel Singosari (Candi Singosari), deze ligt in het dorp Candirenggo, ongeveer 12 kilometer ten noorden van Malang.
 13. Sumberawan Tempel, is gelegen in het noordoosten van Malang aan de voet van de berg Arjuna.
 14. Excursie naar het Bromo Tengger Semeru National Park, met de actieve vulkanen Bromo en Semeru. Bezoek de Bromo vulkaan bij zonsopgang.
 15. Trektocht naar de Semeru Vulkaan.
 16. Sempu Island. Dit eiland is een van de mooiste eilandjes in Oost Java en ligt op 800 meter van de zuidkust. Het eiland is 3,9 kilometer lang en 3,6 kilometer breed. Op eiland ligt een verborgen lagune met kristalhelder water.
 17. Wonosari Theeplantage in de buurt van Lawang
 18. Trekking naar de Coban Sewu waterval.
 19. Hawai Waterpark.
 20. Het strand van Balekambang ligt op ruim 60 kilometer van Malang. Vlakbij het strand ligt op een eiland een Hindu Tempel, die lijkt op de Tanah Lot tempel van Bali.
 21. Andere stranden in de regio Malang zijn Kondang Merak, Sendang Biru, Batu Bengkung en Goa Cina. Ook deze liggen op ruime afstand van de stad Malang.