Informatie over JavaInleiding

Het Indonesische eiland Java heeft een oppervlakte van 132.000 km2 en heeft meer dan 115 miljoen inwoners. Op Java ligt de hoofdstad van Indonesie Jakarta met een 10 miljoen inwoners. Ten noordwesten van Java ligt Sumatra, ten oosten ligt Bali. Aan de noordkant van Java ligt de Javazee, aan de zuidkant ligt de Indische Oceaan. De belangrijkste steden van Java zijn Bandung, Jakarta, Soerabaja, Jogjakarta (Yogyakarta), Semarang, Surakarta (Solo) en Malang.
Java maakt onderdeel uit van de Soendaboog, een eilandenketen die loopt van de Andamanen tot aan de Molukken.
Java ligt bij de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is rond de dertig graden Celsius. De regentijd is van november tot april. De beste periode om Java te bezoeken is in juni, juli en augustus.


Java indonesie
Java strand


Geografie

Het Indonesische eiland Java behoort tot de Grote Sunda-eilanden, net als de eilanden Borneo, Sulawesi (Celebes) en Sumatra. Java ligt in de Indische Oceaan, en maakt onderdeel uit van het Indonesische Archipel. Ten noordwesten van Java ligt Sumatra, ten oosten ligt Bali. Het Indonesische eiland Java heeft een oppervlakte van 132.000 km2 en heeft ruim 115 miljoen inwoners. Op Java ligt de hoofdstad van Indonesie Jakarta met 10 miljoen inwoners. Aan de noordkant van Java ligt de Javazee, aan de zuidkant ligt de Indische Oceaan. Java is onderverdeeld in de zes provincies Banten, West-Java (Jawa Barat), Centraal-Java (Jawa Tengah) en Oost-Java (Jawa Timur), Jakarta en Jogjakarta. De belangrijkste steden van Java zijn Bandung, Jakarta, Soerabaja, Jogjakarta (Yogyakarta), Semarang, Surakarta (Solo) en Malang.
Op Java bevindt zich o.a. de vulkanen Gunung Bromo, Gunung Semeru en Tangkuban Prahu.

Kaart van Java


Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Java is meer dan 115 miljoen. Daarmee woont de helft van de bevolking van Indonesie op Java. Er wonen verschillende bevolkingsgroepen op Java, waaronder Javanen, Sundanezen, Madurezen, Tenggerezen, de Badui. Uit de gemengde huwelijken met niet-Indonesiërs is de nieuwe etnische groep Orang Betawi ontstaan.
In de grote havensteden langs de noordkust hebben zich veel Arabieren, Chinezen en Europeanen gevestigd.
De meerderheid van de inwoners op Java is moslim. Deze bestaan uit twee groepen, de Santri en de Abangans. De Santri is een orthodoxe gemeenschap die volgens de vijf zuilen van de islam leeft. De Abangans belijdt de Javaanse religie (agama java), een soort hindoeïstisch-Javaans mysticisme.
In de hoofdstad Jakarta staat de Istiqlal moskee. Deze moskee telt zes verdiepingen en is de grootste moskee van Zuidoost-Azië en de op een na grootste ter wereld.

Tempels op Java


Taal

In het algemeen wordt de officiële taal Bahasa Indonesia gesproken. In het Bahasa Indonesia zijn de talen van de vroegere overheersers zoals de Portugees Nederlands en Engels, te herkenen. Op het eiland Java worden ook andere talen gesproken, namelijk Balinees, Javaans, Maleis, Madoerees en Soendanees.


Tijd

De tijd in Java is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Java 6 uur later (in de winter 7 uur).
Java ligt dicht bij de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


het weer en klimaat

Java heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door en veel neerslag. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur op Java bedraagt 30 graden Celcius.
Het eiland kent een regenseizoen (moesson) die loopt van november tot en met februari en een zomerseizoen van maart tot en met oktober. De meeste neerslag valt in de maanden januari en februari en de droogste en meest zonnige maanden zijn juli, augustus en september.

Weersverwachting Java


Java indonesie
Borobudur

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen en backpackers trekken door Java naar Bali via de route Jakarta, Bogor, Bandung, Pangandaran, Yogyakarta, Surkarta (Solo), Malang naar de havenstad Ketapang voor de overtocht naar Bali. Zij bezoeken dan de volgende belangrijkste hoogtepunten van Java:
 1. Botanische tuinen (de Kebun Raya) van Bogor
 2. Theeplantages rond de Puncakpas in de omgeving van Subang en Pengalengan
 3. Vulkaan Tangkuban Prahu bij Bandung
 4. Vissersdorpje Pangandaran met zandstrand
 5. Het Kraton Paleis van Yogyakarta
 6. Boeddhistische tempel Borobudur
 7. Dieng Plateau bij Wonosobo
 8. Hindoetempel Prambanan bij Yogyakarta
 9. de stad Yogyakarta
 10. Gunung Bromo Vulkaan bij Malang
 11. Hindoe tempels op Java
Java bezienswaardigheden
Meer informatie over Java