Dieng Plateau


Het Dieng Plateau ligt in het centrale hooggebergte van Midden Java op een hoogte van 2.093 meter. Het Plateau ligt in de caldera van een ingestorte vulkaan. Een bezoek aan het Plateau is om verschillende redenen de moeite waard. Tijdens de rit naar het plateau krijg je al een indruk van de mooie natuur en omgeving. Diverse vulkanen met terassen op de hellingen omringen het plateau.

Belangrijkste bezienswaardigheden van Dieng Plateau zijn Telaga Warna (het gekleurde meer), Kawah Sikidang (Krater Sikidang), de Candi Bima (Bima tempel), Candi Gatutkaca en het Arjuna tempelcomplex.


Hindoe tempels

Op het Dieng Plateau (op 2.093 meter hoogte) liggen de oudste Hindoe tempels van Java. De naam "Dieng" komt van Di-Hyang en betekent "woonplaats van de Goden". Het tempelcomplex was vermoedelijk eens een welvarende tempelstad van monniken.
Meer dan 400 tempels, grotendeels gebouwd tussen de achtste en negende eeuw, stonden op deze hoogvlakte. Hiervan zijn nog 8 tempels te zien. In 1856 heeft de Nederlandse archeoloog Van Kinsbergen de ondergelopen vallei weer leeggepompt en de acht overgebleven ruines in kaart gebracht.

Het Arjun tempelcomplex bestaat uit vijf tempels en staat midden in de vlakte. Deze vijf Shiva tempels zijn vernoemd naar helden uit een Wajang verhaal, namelijk Arjuna, Puntadewa, Srikandir, Sembadra en Semar.
Daarnaast zijn er nog 3 candi's, meer solitaire tempels die verspreid staan over het gebied, namelijk Candi Bima, Candi Gatutkaca en Candi Dwarawati. Op het hoogvlakte bevindt zich ook Tuk Bima Lukar, een vervallen badplaats met stenen waterspuwers.DiengPlateau Wonosobo Jogjakarta

Hindoe tempels op het Dieng Plateau


Deze eenvoudige tempels zijn van grote archeologische waarde. Maar de voornaamste reden om het Dieng Plateau te bezoeken is het mooie landschap. Steile berghellingen met terrassen waarop gewassen worden verbouwd omsluiten de nog zeer vulkanisch actieve plateau, een drassige caldera van een ingezakte vulkaan. De vulkanische bodem is er zeer vruchtbaar, en overal waar je kijkt, op de hoogvlakte, op de heuvels, en in de steile valleien zijn er akkers waar niet de gebruikelijke rijst en maïs worden verbouwd, maar vooral aardappelen.


Wandeling

Eenmaal op het plateau kun je een lange wandeling maken in een rustige, eenzame omgeving langs vulkanisch actieve kraters, gekleurde kratermeren en de diverse hindoetempels.
Je kunt ook nog lopen naar Sembungan op een hoogte van 2.300 meter. Het is daarmee het hoogst gelegen dorp van Java. Een andere atractie is de Gunung Sikunir, 1 kilometer voorbij Sembungan. Van hieruit heb je (bij goed weer en zicht) uitzicht op diverse vulkanen in de omgeving, waaronder de Merapi en Merbabu.

De tempels en de belangrijkste natuurgezichten kunnen in één dag te voet worden bezocht. Zorg ervoor dat je in de ochtend aankomt voordat in de middag het mistig wordt. Je kunt een wandeling van drie tot vier uur ondernemen vanaf het dorp Dieng naar Telaga Warna (het gekleurde meer), Candi Bima (Bima tempel), Kawah Sikidang (Krater Sikidang), en dan terug via Candi Gatutkaca, Arjuna Complex terug naar het dorp. Er zijn nog vele andere meren en kraters rondom Dieng, maar deze zijn over een groot gebied verspreid en daardoor moeilijk te bereiken.

Talaga Warna op Dieng Plateau

Kratermeer Talaga Warna op Dieng Plateau


Talaga Warna is een prachtig turquoise gekleurde meer. De kleur wordt veroorzaakt door de hoge gehalte aan zwavel. Er loopt een pad rond het meer naar het aangrenzende meer Talaga Pengilon en de heilige grot van Gua Semar.
Kawah Sikidang is een vulkanisch actieve krater met stomende moddergeisers.


Excursies en georganiseerde tochten

Vanuit Yogyakarta en Wonosobo zijn verschillende georganiseerde excursies naar Dieng te maken. Dieng ligt ruim 115 kilometer van Yogyakarta en 26 kilometer van Wonosobo.
Reisbureaus in Yogyakarta organiseren dagtochten vanuit Yogya naar Dieng. De reis is ruim 115 kilometer en duurt tenminste 8 uur om uiteindelijk slechts een uur op het plateau rond te kunnen lopen. Alleen al hierom is het beter om een nacht in het vochtige en geïsoleerde dorp Dieng door te brengen.
Maar ook om Dieng op zich beter te kunnen waarderen is het beste om een dag in het dorp te blijven, alhoewel Wonosobo (op 26 kilometer afstand) betere faciliteiten heeft en vaak als uitvalsbasis wordt gebruikt om het Dieng Plateau te bezoeken.