Gunung Bromo vulkaan in JavaDe vulkaan Bromo (2.329 meter) bevindt zich in Oost-Java, ten oosten van Malang en in het zuidoosten van Surabaya. Het maakt onderdeel uit van het Tenggergebergte in Oost-Java en ligt in het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park. De Bromo ligt met vijf andere vulkanen weer in één grote krater, de Tengger. Deze krater is een zandvlakte (de Tengger Zandzee) van 8 bij 11 kilometer en doet aan als een maanlandschap. In deze grote krater ligt aan de voet van de Bromo de hindoetempel Pura Luhur Poten. De lokale bevolking gelooft dat de god Brahma hier verblijft.

Bromo vulkaan en Gunung Semeru

De Tengger krater met 5 vulkanen


1. Bromo Tengger Semeru National Park

Er zijn vijf vulkanen in de Tengger Caldera: Gunung Bromo (2.329 meter), Gunung Batok (2.470 meter), Gunung Kursi (2.581 meter), Gunung Watangan (2.661 meter) en Gunung Widodaren (2.650 meter). De vijf vulkanen in de caldera zijn omgeven door een uitgestrekt gebied van zand, de Laut Pasir Tengger (: Tengger Zandzee) genaamd. Deze zandvlakte is op zijn beurt omgeven door een steile kraterwand van de grotere Tengger Caldera met hoogteverschillen van ongeveer 200 tot 600 meter. Verder naar het zuiden in het nationale park is er nog het vulkanische complex de Semeru Groep of Jambangan Groep. Dit gebied bevat de hoogste top van Java, de Gunung Semeru (3.676 meter). In de bovenstaande foto zie je op de achtergrond de vulkaan Semeru met een kleine rookpluim. Voor op de foto hangt een witte wolk boven de Bromo vulkaan.
In het Nationaal Park zijn verder vier meren en 50 rivieren. Diverse bedreigde flora en fauna worden in dit park beschermd.

Jeep excursie naar de Brom vulkaan

Met jeeps naar de Bromo


2. Excursies

Een populaire excursie is de Bromo vulkaan bekijken bij zonsopgang vanaf de kraterrand van de Tengger. Om vervolgens met jeeps door de krater naar de Bromo vulkaan te rijden.
Eenmaal bij het uitzichtpunt Cemoro Lawang op de kraterrand van de Bromo aangekomen heb je zicht op de vulkaan Batok (2.601 meter), links daarvan de actieve vulkaan Bromo (2.392 meter) en helemaal in de verte de actieve Semeru (3.676 meter). De Bromo vulkaan ligt in de middag vaak gehuld in een dikke laag wolken. Aan de voet van de Bromo ligt de hindoetempel Pura Luhur Poten die van deze afstand moeilijk valt te onderscheiden. Vanaf het uitkijkpunt rijd je over een slingerweggetje naar beneden richting de voet van de Bromo vulkaan. Eenmaal beneden op de zandvlakte aangekomen waan je je in een maanlandschap. Je kunt er nog voor kiezen om de vulkaan via een trap met 253 treden te beklimmen naar de rand van de krater.


Uitzicht vanaf de Bromo, met trap en in de verte de tempel Luhur Poten

Uitzicht vanaf de Bromo vulkaan


3. Pura Luhur Poten

Op de Segara Wedi zandvlakte ligt de hindoetempel Pura Luhur Poten. Het is gebouwd met zwarte stenen uit de vulkanen in de buurt. De tempel is het heiligdom van de bewoners van de bergdorpjes in het Tenggergebergte, waaronder Argosari, Ledok Ombo, Ngadas, Ngadisari, Ranu Prani, Wonokitri en Wonokerso.
De tempel Luhur Poten organiseert jaarlijks de "Yadnya Kasada" ceremonie die ongeveer een maand duurt. Dit jaarlijkse feest wordt opgedragen aan de vulkaan Bromo. De bewoners van de Tenggergebergte hopen hiermee een nieuwe uitbarsting te voorkomen. Volgens de Javaanse Tengger-kalender valt Kasada op de veertiende dag in de twaalfde maand. De maanjaar van de tengger-bevolking telt 210 dagen. Op deze dag verzamelen de bewoners uit de Tenggergebergte zich bij de nog actieve krater van de Bromo om offers aan de vuurgod van Gunung Bromo, Betoro Bromo, te brengen. Deze offers bestaan uit naast groente, fruit, rijst en bloemen ook uit onder andere kippen en geiten.


Hindoetempel aan de voet van Bromo vulkaan

Hindoetempel Pura Luhur Poten


4. Vulkaanuitbarsting

Op dinsdag 8 juni 2004 kwamen twee vulkanen in Indonesie tot uitbarsting. Op Java spuwde de Gunung Bromo lava en grote stenen. Daarbij kwamen twee bergbeklimmers om het leven. Op Sulawesi moesten 5.000 mensen worden gevacueerd toen de vulkaan Awu as en rook spuwde. Indonesie heeft een groot aantal actieve vulkanen en uitbarstingen zijn niet ongewoon.
5. Meer informatie over de Gunung Bromo