Veilig op reis in Java, Bali, Flores, Lombok, Sulawesi, Sumatra1. Risico's op reis in Indonesie

Indonesië heeft te maken met terroristische dreigingen. Daarnaast zijn de gebieden van Centrale Sulawesi, Aceh, Papoea en Maluku regelmatig onrustig. Er gelden ook verhoogde veiligheidsrisico's voor een deel van Kalimantan en West-Timor. Hou dus steeds het nieuws in de gaten als je veel door Indonesie gaat reizen. Met name met betrekking tot de gevoelige situatie in Aceh.
Het is tevens aan te raden om regelmatig het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen, alvorens reisplannen te maken.
Ga hiervoor naar de volgende website:
   Ministerie van Binnenlandse Zaken: Reisadvies Indonesie

2. Natuurrampen in Indonesie

Indonesie heeft de laatste jaren onder verscheidene natuurrampen geleden.
De gebieden van Aceh (Atjeh) en Noordelijk Sumatra zijn nog aan het herstellen van de tsunami van 25 december 2004. Op 12 september sloeg een aardbeving toe met een kracht van 8 op de schaal van Richter ruim 130 kilometer uit de westkust van Sumatra. Doden en veel schade werden gemeld in de Mentawai Islands, de gebieden Bengkulu en Padang. Het herstel en herbouw zijn nog in volle gang.
Het gebied rond Yoyakarta (yogjakarta) in Centraal Java werd in mei 2006 getroffen door een grote aardbeving, terwijl Pangaradan in zuidelijk Java in juli 2006 door een tsunami werd verwoest. Als je deze gebieden wilt bezoeken dien je je ervan bewust te zijn dat men nog steeds bezig is met het herbouwen van huizen en wegen en dat het vervoer en de infrastructuur nog steeds hieronder lijden.
In Indonesie komen ook geregeld vulkaanuitbarstingen voor. De vulkaan Merapi in Centraal Java, vulkaan Kelud in Oost-Java en vulkaan Karangetang op Siau Eiland (noorden van Sulawesi) zijn zeer actieve vulkanen. Wil je deze gebieden bezoeken check dan eerst het nieuws op mogelijke verhoogde activiteit van de vulkaan.

3. Problemen op reis

Wat doe je als je geld of paspoort is gestolen, of je bagage bent kwijtgeraakt? Wat moet je doen als je een ernstig ongeluk krijgt, in het buitenland wordt opgepakt of met spoed terugmoet naar Nederland? De volgende website geeft antwoord op deze en vele andere vragen als je op jouw vakantie in problemen komt: Problemen op reis
4. Meer informatie over risico's in Indonesie