Algemene Reistips voor IndonesieTijdsverschil

Indonesië heeft drie tijdzones, namelijk GMT/UTC +7, +8 en +9.
Op Java en Sumatra is het 5 uur later dan in Nederland (in de winter 6 uur). Op Bali, Flores, Lombok, Kalimantan, Komodo, Sulawesi, Sumba en Sumbawa is het 6 uur later (in de winter 7 uur) en op de Molukken en Irian Jaya is het 7 uur (in de winter 8 uur) dan in Nederland.


Elektriciteit

In Indonesië is de netspanning 220 Volt (50Hz), net als in Nederland. Neem voor de zekerheid wel een verloopstekker (:wereldstekker) mee, want er zijn soms andersoortige stopcontacten.


Telefoneren

Vanuit Nederland: 0062 draaien, dan het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer draaien.
Vanuit Indonesie draai je eerst 0031, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.


Geld- en bankzaken

De Indonesische munteenheid is de Rupiah (code IDR, symbool Rp).
In de toeristische gebieden en grote steden zijn pinautomaten (ATM) te vinden. Bij banken en hotels kun je geld wisselen. Creditcards worden in vrijwel alle hotels geaccepteerd.
Voor meer informatie over geld- en bankzaken, en de koers van de Bath, ga naar de volgende pagina.

Geld- en Bankzaken


Kleding

Wanneer je een boeddhistische tempel wilt bezoeken, kun je beter geen korte broek, shorts, mouwloze shirts of minirokjes dragen. Neem een sarong mee in je rugzak, want deze komt altijd van pas om eventueel blote lichaamsdelen af te dekken en toch toegang te krijgen tot de tempel.


Leidingwater

Water uit de kraan is nergens veilig. Koop flessen mineraalwater of laat water tenminste 10 minuten koken.


Eten en drinken

Met eten en drinken moet je voorzichtig zijn maar ook niet overdrijven. Veel drinken is in de tropen erg belangrijk. Drink dus vanwege de hoge temperatuur voldoende water. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild wordt aangeboden. Als je Indonesie voor het eerst bezoekt, doe je er goed aan de eetstalletjes links te laten liggen, want je loopt kans om last van je maag te krijgen. Veel Indonesiërs in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit. En was vooral je handen voordat je gaat eten.


Medische zorg en medicijnen

Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Neem speciale geneesmiddelen in voldoende mate mee of vraag de arts om een recept.
In geval van ziekte kun je in de steden naar een huisarts gaan. Hotels hebben vaak ook een hoteldokter. Moet je in een ziekenhuis worden opgenomen of heb je medisch-specialistische zorg nodig, dan kun je het beste direct contact opnemen met jouw reisverzekeraar.

Medische Zorg


Ga je op vakantie naar Indonesie, ga dan altijd na of je voorzorgsmaatregelen dient te nemen tegen ziektes als Gele Koorts, Buiktyfus, Dyfterie, Tetanus, Polio, Hepatitis A en Hepatitis B. Voor meer informatie over vaccinaties en Gezondheid in Indonesie, ga naar de volgende pagina.

Gezondheid en vaccinaties


Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips om een inpaklijst voor je bagage op te stellen.

Bagage meenemen


Veiligheid

Elk land heeft zo haar veiligheidsrisico's als je in het land wil rondreizen of verblijven. Politieke ontwikkelingen, natuurgeweld, terrorisme, de lokale gezondheidszorg, verkeer, onveilige gebieden zijn zo enkele risico's waar je rekening mee moet houden of op moet voorbereiden. Informatie over veilig reizen in Indonesie en de risico's die verbonden zijn aan een verblijf in Indonesie, vind je op de volgende pagina.

veilig op reis

Reis voorbereiden

Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding dan als je gaat rondreizen of backpacken. Bereid je altijd goed voor op je vakantie, anders kan je wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Stel dus ruim voordat je op vakantie gaat een checklist op waar je aan moet denken voordat je vertrekt. Zeker als je op rondreis naar Indonesie gaat is het van belang eerst goed in te lezen over je vakantiebestemming, zodat je een idee krijgt waar je in dat land zoal rekening mee dient te houden.

Reis voorbereiden