Informatie over FloresDorp op Flores Indonesie1. Geografie

Flores is een van de grootste eilanden van Nusa Tenggara, de kleine Sunda eilanden in Indonesie. De hoofdstad van Flores is Ende.
Het landschap van het eiland is prachtig en zeer gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook mooie kratermeren, savannegebieden en bergbossen te bewonderen. Maar ondanks al het natuurlijke schoon is Flores een van de minst bezochte eilanden van Indonesie.
De naam Flores stamt uit het Maleis, namelijk "Tandjoeng Boenga". Dit is door de Portugezen vertaald in "Cabo de Flores" en betekent bloemenkaap. De Nederlanders hebben uiteindelijk het eiland de naam "Flores" gegeven.
De bekenste plaatsen van Flores zijn Maumere, Labuhanbajo, Ende, Ruteng, Bajawa en Moni.
Rond het eiland Flores bevinden zich op diverse plaatsen pracchtige koraalriffen die zeer geschikt zijn om er te snorkelen of te duiken. Bij Maumere vind je verschillende duikresorts van waaruit je duikexcursies naar de riffen kunt ondernemen. Ook voor de kust Labuhanbajo kun je naar diverse onbewoonde eilandjes om te duiken of te zwemmen.
Vanuit het dorp Moni wordt de beklimming van de vulkaan Kelimutu ondernomen. In de omgeving van Moni zijn traditionele dorpjes te vinden. Tijdens de beklimming wordt je zeker door de dorpelingen benaderd die hun typische traditionele sarongs aan je willen verkopen.


2. Weer en klimaat

Flores kent een tropisch moessonklimaat met lokaal nogal grote verschillen. In de maanden november tot en met februari kent Flores het regenseizoen (de moesson) met korte, overvloedige regenbuien. Het zomerseizoen loopt van maart tot en met oktober. Daarmee kent Flores een langere droge periode dan Bali en Lombok. In de bergen van Flores kunnen de nachten nogal koud zijn.
De droogste maanden zijn augustus en september. In deze maanden heeft Flores namelijk te maken met een droge passaatwind vanuit Australië.
De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Flores bedraagt 29 graden Celcius. De Indische Oceaan en Floreszee rondom Flores heeft een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden Celcius.

Flores weersverwachting


3. Natuur

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en op de eilanden ten oosten van de lijn (waaronder Flores) dieren van het Australische continent.
Aan de kust van West Flores is nog een plek waar je ook de Komodovaraan in het wild kunt aantreffen.

Kaart Flores


4. Bezienswaardigheden en activiteiten op Flores

  1. Kelimutu National Park met de vulkaan Keli Mutu en de drie kratermeren (1.690 meter)
  2. Boottocht naar de Sebolo eilanden en het eiland Biddari om er te duiken of te relaxen
  3. Komodo National Park met prachtige onderwaterwereld om er te duiken en excursie naar de Komodo-varanen
Flores hoogtepunten

5. Praktische informatie

Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Flores is ongeveer 3,5 miljoen. Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. De moslims wonen voornamelijk in de kustgebieden van Flores.


Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasia Indonesia. Deze taal wordt op alle eilanden van Indonesië onderwezen en gesproken.
Daarnaast worden op Flores nog andere talen gesproken, waaronder de Manggarai, Ngadha, Nage, Ke'o, Endenees, Lionees, Paluees, Lamoholot en Sikka.


Lokale tijd

De tijd in Flores is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Flores 6 uur later (in de winter 7 uur).


6. Vervoer en vliegen

Over het eiland loopt van oost naar west de snelweg Trans-Flores, of "Trans-Flores Highway". Deze geasfalteerde weg verbindt de grotere steden van Flores met elkaar. Alle andere, binnenlandse wegen zijn veelal ongeasfalteerd en zeer slecht.
Vanaf de internationale vliegvelden van Bali en Lombok kun je met een binnenlandse vlucht naar Flores vliegen. Een ander, langzamere alternatief om naar Flores te reizen is met de veerboot, die vanaf Lombok naar Labuan Bajo vertrekt.
Flores vervoer
7. Meer informatie over Flores