Ubud, het kunstenaarsdorp van BaliDoor het toegenomen toerisme zijn verschillende omliggende dorpen met Ubud samengesmolten. Daardoor heeft het dorp inmiddels een oppervlakte van ca. 40 vierkante kilometer en ruim 60.000 inwoners. Van een populaire bestemming onder de backpackers is Ubud nu uitgegroeid tot een vakantiebestemming voor toeristen en kunstverzamelaars.

Ubud is misschien wel de beste plek om te gebruiken als uitvalsbasis als je Bali bezoekt. De centrale ligging op het eiland maakt het gemakkelijk om vanuit Ubud de bergen, stranden en dorpen te bezoeken. Ubud wordt namelijk omringd door de meeste dingen die mensen naar Bali brengen, namelijk schilderachtige rijstvelden, kleine dorpjes, kunst en ambachtelijke gemeenschappen, oude tempels, paleizen, rivieren, goedkope accommodaties en unieke luxe hotels.

Ubud is niet bekend om een wilde nachtleven. Daarvoor moet je naar de badplaats Kuta. In Ubud wordt haar traditionele en beschaafde sfeer op straat gekoesterd. Zodoende zijn er geen discotheken of nachtclubs, maar wel bars en pubs met een gezellige en ontspannen sfeer.

Ubud is al meer dan honderd jaar het koninklijke stad van Bali. De vorsten, die de titel "Tjokorda" of "Agung" dragen, wonen nog steeds in de traditionele paleizen, "Puris" genaamd. Alhoewel de oude Balinese feodale systeem meer dan tachtig jaar geleden werd vervangen door de Nederlandse koloniale overheid hebben de Tjokordas nog steeds een bijzondere rol in de samenleving van Ubud. Veel leidinggevende functies, zowel religieuze als seculiere, worden door Tjokordas bekleed. Ze hebben ook een prominente positie in het lokale bedrijfsleven, culturele instellingen en professionele kringen. Hoewel er geen formele macht automatisch aan iemand wordt toegekend omdat ze afkomstig zijn van een Puri hebben de vorsten van Ubud nog steeds respect uitsluitend op basis van hun erfelijkheid.
In de pre-koloniale Bali waren paleizen de belangrijkste opdrachtgevers van kunst, muziek, dans en literatuur. De paleizen van Ubud zetten bewust deze traditie voort te zetten. Ze fungeren als repositories van de traditionele cultuur, en de ontwikkeling van artistieke inspanningen in het hele gebied, veel in het voordeel van zowel bewoners van Ubud en bezoekers.


Pura Ubud tempel

Tempel in Ubud


Tempels in Ubud

 1. Pura Desa Ubud. De belangrijkste stadstempel in het centrum, aan de overkant van Ary's Warung.
 2. Pura Puseh. De "tempel van oorsprong" is gewijd aan geëerde voorouders Ubud. In Jalan Suweta.
 3. Pura Dalem Ubud. De tempel voor de donkere kant van de dingen. Aan de noordkant van Jalan Raya voordat de weg afdaalt naar Campuan.
 4. Pura Pamerajan Sari C. Agung. De eigen gezin tempel van de Ubud koninklijke familie. Aan de oostkant van Jalan Suweta, iets ten noorden van het paleis.
 5. Pura Taman Saraswati. Een deel van het Puri Saraswati complex, gewijd aan Dewi Saraswati de godin van het leren, literatuur en kunst, beschikt over een prima padmasana (lotustroon). Afgezien van de lotus vijver in de rug van Cafe Lotus.
 6. Pura Dalem Agung Padangtegal. Nog een tempel voor de donkere kant, door de Monkey Forest.
 7. Pura Gunung Lebah. Aan de samenvloeiing van het oosten en westen takken van de rivier de Wos, onder de Campuan brug.
 8. Pura Batur Sari. Een koninklijke tempel gewijd aan de godheid van de berg Batur, zogenaamd om te sparen de Ubud Tjokordas de lange reis naar de berg zelf. Tijdens zijn Odalan, is de dans podium aan de voorkant van de tempel, in het midden van Jalan Suweta, een paar honderd meter ten noorden van Ubud de belangrijkste cross-wegen.Cultuur, musea en kunstateliers

Ubud is het cultureel en ambachtelijk centrum van Bali. De meeste musea, kunstateliers en galeries Bali zijn hier gecentreerd. Deze musea en galeries tonen schilderijen, houtsnijwerk, textiel en allerlei souvenirs die je ook kunt kopen.
Puri Lukisan Museum in het centrum van Ubud, Neka Museum in Campuhan, Seniwati Gallery en Agung Rai Museum in Pengosekan is een must. Hier krijg je een goede indruk van het verschil tussen de creatieve kunst en de meer commerciële producten.
De dorpen rondom Ubud zoals Camphuan, Penestanan, Peliatan en Batuan zijn gespecialiseerd in handwerk en houtsnijwerk, die over het hele eiland worden verkocht. Er zijn honderden winkels die antiek, houtsnijwerk, ambachten, textiel, schilderijen en sieraden verkopen. In diverse ateliers, galeries, enkele musea wn op de lokale ambachtelijke markt worden ook lokale en internationale kunst verkocht.
Bali's meest talentvolle dansers, muzikanten, schilders en beeldhouwers leven in slechts 10 vierkante kilometer. tradtionele Balinese dansvoorstellingenen zoals Legong, Ramayana, Baris, Kecak en Sanghyang (de brand dans) worden uitgevoerd.


Pura Ubud tempel

Balinese dans


Monkey Forest

Bezoek de Apenbos, populair bij zowel de lokale bevolking en toeristen. Bewoond door wilde apen die de camera, bananen, handtassen, pruiken, etc stelen. Deze ondeugende apen zorgen voor veel entertainment. Interessante kronkelende paden leiden naar charmante plaatsen zoals de badtempel omgeven door weelderige overblijfselen van het oude bos. Net buiten het centrale plein leidt een mooie gewelfde stenen brug naar de Hindoe-olifant Ganesh met uitzicht op een klein, vierkant, met mos bedekte zwembad waar diverse kooikarpers aan zijn voeten zwemmen.


Goa Gajah

Goa Gajah of de Olifantgrot ligt op 2 kilometer ten zuidoosten van Ubud richting het dorp Bedulu. Het heiligdom is gebouwd in de 9e eeuw. Op de gevel van de grot is een reliëf van verschillende gevaarlijke wezens en demonen in de rots uitgehouwen. De kaken van een monster dient als ingang van de grot. Men dacht ooit dat dit figuur een olifant was, vandaar de bijnaam Olifantgrot.
De 13 meter lange gang leidt naar een T-splitsing die de ene kant loopt naar een 1 meter hoge beeld van Ganesh, de god van de wijsheid, intelligentie, opleiding en voorzichtigheid, de beschermheilige van de scholen en kenniswerkers. Hier kun je naar beneden klauteren naar de rijstvelden van Sungai Petanu, een rotswand met rotstekeningen van stoepa's en een kleine grot. Naar de andere kant van de T-splitsing kom je uit bij drie beeldjes waaronder de lingam, het symbool van Shiva.
Goa Gajah wordt in het Javaanse gedicht Desawarnana uit 1365 beschreven. De grot werd in 1923 ontdekt door Nederlandse archeologen. Pas in 1954 is het badplaats met fontein uitgegraven en gerestaureerd. Deze lijkt te zijn gebouwd om boze geesten af te weren.

Ubud bezienswaardigheden, excursies en activiteiten

 1. De hoofdstraat van Ubud, Jalan Raya Ubud met vele restaurants, pubs, winkels en kunstateliers. De meeste winkels verkopen producten van ambachtslieden uit de regio.
 2. Puri Saren Agung paleis, Jalan Raya in Ubud. Dit is het privé-paleis van de koninklijke familie.
 3. Seraswati tempel, Jalan Raya in Ubud.
 4. Gunung Lewi tempel, Jalan Raya Campuhan in Ubud. Een prachtig, gerestaureerde tempelcomplex.
 5. Pura Dalem Agung Padantegal tempel in Ubud. Voorstellingen van traditioneel Balinees dansen, begeleid door de typische gamelan muziek.
 6. Pura Dalem Bentuyung Tempel, eveneens met Balinese dansvoorstellingen.
 7. Het museum Puri Luksan, met tentoonstellingen over Balinese kunst en workshops. Adres: Yayasan Ratna Warth in Ubud.
 8. Neka Museum met een verzameling Balinese en Indonesische kunst. Adres: Jalan Raya Campuhan, Kedewatan.
 9. De lokale markt Pasar Seni, in het centrum van Ubud.
 10. Tegenungung Waterval bij Ubud. Mooi maar vaak erg druk met toeristen. Een leuke stop voor een frisse duik.
 11. De tempel Gunung Kawi.
 12. Goa Gajah, de olifantengrot.
 13. Wandeling of fietstocht door de prachtige groene rijstvelden in de omgeving van Ubud.
 14. De rijstvelden bij Jalan Kajeng in Ubud en bij Tegalalang.
 15. Monkey Forest of het Apenbos, met een oud hindoeïstische tempel dat wordt bewoond door brutale apen (makaken).
 16. Yoga.
 17. Diverse theater- en dansvoorstellingen.
Meer informatie over Ubud en de omgeving

 1. Puri saren Agung tempel of Ubud paleis
 2. Tempel Gunung Kawi