Pura Ulun Danu Bratan TempelPura Ulun Danu Bratan tempel ligt aan de westkust van het Meer van Bratan in de bergen bij Bedugul. Deze watertempel is in 1663 gebouwd, maar volgens de kronieken van Mengwi bestaat het complex al sinds 500 na Christus.


Het Bratan Meer ligt in een caldera bij de vulkaan Gunung Catur. De bewoners van Bedugul vereren in deze hindoeïstische tempelcomplex ook de godin Dewi Danu. Zij is de godin van het water. Het meer is namelijk een belangrijke irrigatiebron in centraal Bali. Het Bratan Meer staat ook bekend als het Meer van de Heilige Berg vanwege de vruchtbaarheid van dit gebied. Samen met de tempel Pura Ulun Danu Batur is deze irrigatietempel de belangrijkste tempel van Bali. Pura Ulun Danu Bratan behoort ook tot een van de negen directionele tempels van Bali.


Pura Ulun Danu Bratan

Pura Purcak Mangu


Het tempelcomplex bestaat uit 4 tempels, namelijk de Dalem Purwa, Terate Bang, Lingga Petak en Penataran Pucak Mangu. De drie belangrijkste tempels kennen verschillende hoogtes of niveaus (meerlagige heiligdommen). De tempel Purcak Mangu heeft 11 niveaus is gewijd aan Vishnu, de tweede hoogste tempel met 7 niveaus is gewijd aan Brahma en de Lingga Petak tempel met 3 niveaus is gewijd aan Shiva. De tempel met 11 niveaus en met 3 niveaus zie je op de eilandjes in het meer liggen. De Terate Bang tempel is gebouwd ter ere van Sang Hyang Widhi. Ook staat er in deze tempelcomplex een standbeeld van de Boeddha.
In de tempels worden 3 verschillende kleuren gebruikt. Zwart symbolseert Vishnu (Handhaver van balans van de natuur), rood symboliseert Brahma (de Schepper), en wit symboliseet Shiva (de Vernietiger).
Het complex heeft ook prachtig aangelegde tuinen en zijn er diverse beelden van dieren en planten te zien.


Pura Lingga Petak

Pura Lingga Petak


Het gladde reflecterend oppervlak van het meer rond het grootste deel van de basis van de tempel creëert een unieke drijvende indruk, terwijl de bergketen van de regio Bedugul rondom het meer de tempel een mooie achtergrond biedt. Het is dan ook een zeer populaire bestemming voor toeristen om de prachtige architectuur en omgeving op foto vast te leggen.

Meer informatie over de Purah Ulun Danu Bratan tempel en de vulkaan Catur

  1. Tempels op Bali
  2. Indonesische vulkanen en vulkanisme
  3. Balinese vulkanen
  4. De vulkaan Gunung Catur en caldera Bratan