Nusa Lembongan
Voor de kust van Sanur liggen de eilanden Nusa Penida, Lembongan en Ceningan. Nusa Lembongan is in tegenstelling tot de andere eilanden met de nodige accomodaties en activiteiten ingesteld op de toeristen en backpackers. Het eiland is omringd door koraalriffen met witte zandstranden en lage kalkstenen kliffen. Jungut Stone en Mushroom Bay zijn de toeristische centra van het eiland met de nodige activiteiten. De noord-oostelijke kant van het eiland wordt geflankeerd door een relatief groot mangrovegebied van ongeveer 212 hectare. Naast toerisme zijn landbouw en visserij ook een belangrijkste inkomstenbronnen voor de eilandbewoners.
Vanuit Sanur varen overdag regelmatig rechtstreekse speedbootdiensten naar Nusa Lembongan. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten.

Strand van Nusa Lembongan
In de wateren rondom Nusa Lembongan en Nusa Penida leven ten minste 247 soorten koraal en 562 soorten rifvissen. Waaronder de bedreigde Olive Ridley zeeschildpadden, maanvissen, Napoleon vissen, papegaai vissen, manta's en verschillende soorten haaien. Rondom de eilanden zijn dan ook prachtige duiklocaties met koraalriffen, grote vissen (waaronder manta's) en een goede zichtbaarheid. Bekende duikplekken zijn Penida Bay, Batu Lumbung (Manta Point), Batu Meling, Batu Abah, Toya Pakeh en Malibu Point. Hou wel rekening met een sterke zeestroming door de Straat van Lombok en Straat van Badoeng tijdens de moessonseizoen.
Nusa Penida, Lembongan en Ceningan en de naburige eilanden, zijn samen een vogelreservaat. Met de hulp van Friends of National Parks Foundation (FNPF) worden broedprogramma's van enkele bedreigde Indonesische vogels opgezet, waaronder de Bali-spreeuw, Java mus (of Java vink, Lonchura oryzivora), zonsondergang papagaai (Trichoglossus forsteni) en geelkuifkaketoe (Cacatua galerita).
Op het eiland is Nature Conservancy's Coral Triangle Center te vinden. Dit heeft tot doel de onderwaterwereld te beschermen, onder andere door de groei van toerisme op het eiland te remmen.