Gunung BaturDe Gunung Batur is een actieve vulkaan bij het Baturmeer (Danau Batur) op het Indonesische eiland Bali. De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's, ten noordwesten van de Gunung Agung. Gunung Batur heeft een hoogte van 1.717 meter. De eerste gedocumenteerde eruptie van de vulkaan was in 1804. Sindsdien is de vulkaan regelmatig actief. De laatste uitbarsting was in 2000. Je kunt de vulkaan vanaf diverse plaatsen beklimmen.


De vulkaan Gunung Batur en kratermeer op Bali
het kratermeer Danau Batur


Langs de zuidwest kant van de Gunung Batur loopt een doorgaande weg over de kraterrand vanaf het dorp Penelokan, via Kintamani naar Bantang. Hier liggen verschillende restaurants die een schitterend uitzicht bieden op de vulkaan en kratermeer. Een van de bekendste restaurant is restaurant Lakeview bij Penelokan, die letterlijk op de vulkaanrand ligt. Vanaf haar terras heb je werkelijk een adembenemende uitzicht op de enorme krater.
Bij het dorp Batur ligt de tempel Pura Ulun Danu Batur. De tempel is na een vulkaanuitbarsting in 1926 op een hogere plaats op de rotsen herbouwd.

Aan de oever van het kratermeer Danau Batur ligt het dorp Trunyan. Deze plaats heeft een bijzondere voorouderverering, anders dan elders op Bali. Zo worden de overledenen niet begraven of gecremeerd, maar is de traditie om ze op de begraafplaats in de buitenlucht neer te leggen, afgedekt onder bamboe. De roofvogels hebben vrij spel, waardoor je hier en daar wat botten en schedels ziet liggen.


Bali Kaart met vulkaan Gunung Batur
Satellietfoto van de Gunung Batur

Meer informatie over Gunung Batur

  1. De tempel Pura Ulun Danu Batur
  2. Indonesische vulkanen en vulkanisme
  3. Foto's van de vulkaan Batur