Gunung Agung Bali



De vulkaan Agung is een matig actieve vulkaan op Bali in Indonesië. Deze stratovulkaan is met 3.142 meter het hoogste punt van het eiland. Gunung betekent "berg" en Agung betekent "groots" of "verheven".
De Agung domineert het uitzicht op Bali en het beïnvloedt het klimaat van het eiland. De wolken die uit het westen komen zorgen voor neerslag aan de westkant van de Agung, zodat het landschap hier weelderig en groen is. Aan de oostzijde is het echter droog en dor.


De vulkaan Gunung Agung op Bali
De vulkaan Gunung Agung


De bevolking van het eiland ziet Gunung Agung als een replica van de berg Meru, de 'navel van het universum', het geografische en religieuze centrum van de wereld. De bewoners slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen. Aan de zuidoostkant van de berg Agung liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Hoog op de helling van de Gunung Agung ligt de tempel Pura Besakih, de moedertempel van Bali.

Vulkaanuitbarstingen


De laatste uitbarstingen van de vulkaan vonden in 1808, 1843, 1963 en 1964 plaats. Bij de uitbarsting op 17 maart en 16 mei 1963 kwamen resp. 1.500 en 200 mensen om het leven. Nadat de vulkaan een maand lang rommelde kwam het tot een enorme uitbarsting, waarbij de bovenste 100 meter van de vulkaan werd weggeblazen.

In september 2017 was de vulkaan Agung weer actief. De vulkaan rommelde en er kwamen grote rookwolken uit de krater. Wegen, auto's en gebouwen in de buurt van de berg waren bedekt met een laag as. Per dag waren ook veel aardbevingen te voelen. Tienduizenden bewoners sloegen begin september 2017 op de vlucht. Uiteindelijk was dit aantal aan het eind van de maand september opgelopen tot meer dan 120.000 mensen. Het bleef bij kleine erupties. Maar seismologen waarschuwden dat de kans op een uitbarsting met de dag toeneemt.
Van 26 tot en met 28 november 2017 was ook het internationale vliegveld van Bali tijdelijk gesloten vanwege de vulkanische aswolken. Inmiddels is de vulkaan weer rustig.


Bali Kaart met vulkaan Gunung Agung
Kaart van de omgeving van Gunung Agung


Excursies Gunung Agung


Er zijn twee belangrijke routes voor de beklimming van de berg. Een route gaat van de Besakih tempel naar het hogere westelijke piek en begint bij ongeveer 1.100 meter. Voor deze Besakih route ga je door het tempelcomplex, en daarna verder op een pad dat continu omhoog loopt door open bos en jungle.
De tweede route begint hoger bij de tempel Pura Pasar Agung, in de buurt van Selat, en gaat naar de zuidelijke top. Deze laatste klimroute duurt al gauw vier uur naar de top, en heb je nog eens vier uur nodig om terug naar beneden te komen. Voor de beklimming kun je gidsen zowel in Besakih als in Pura Pasar Agung vinden.
Hou er wel rekening mee dat het een stevige, lange klim van zo'n 2.000 meter in hoogte is. Vertrek vroeg, trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee.

Ingang van de Besakih tempel met de vulkaan Gunung Agung op de achtergrond
Ingang Besakih tempel met Gunung Agung







Meer informatie over Gunung Agung