Caldera Bratan



De caldera Bratan staat ook bekend als caldera Catur, caldera Tjatur of caldera Bedugul. De caldera ligt bij het dorp Bedugul en is gevormd door de ineenstorting van de grond na een vulkaanuitbarsting. De vulkanische complex beslaat een gebied van 11 bij 6 kilometer. Het is aan de zuidelijke rand omgeven door verschillende jongere stratovulkanen. Alle vulkanen zijn dicht begroeid en zijn in de afgelopen duizenden jaren niet tot uitbarsting gekomen. De meest prominente van deze vulkanen zijn de Gunung Pohan (2.001 meter), Gunung Lesong (1.862 meter) en Gunung Tapak (1.909 meter). Wat verder naar het noordoosten, aan de rand van de caldera, ligt Gunung Catur (2.096 meter).


Bali Kaart Caldera Bratan met de vulkaan Gunung Catur en het vulkaanmeer Bratan
Satellietfoto van Caldera Bratan


Gunung Catur (of Gunung Catu) is het hoogste punt langs de rand van de caldera ten noorden van het dorp Bedugul. De vulkaan is met een hoogte van 2.096 meter de op drie na hoogste berg in Bali. Het ligt ten noordoosten van Danau Bratan en is zeer populair onder bergbeklimmers, ondanks de dichte bos waarmee de vulkaan is bedekt.
Gunung Lesong is een slapende stratovulkaan in het Bedugul vulkanische regio van Bedugul, net ten zuiden van het meer Tamblingan. Lesong is 1862 meter hoog en heeft een grote krater op de top van de berg.
Gunung Pohen is eveneens een slapende stratovulkaan. Het ligt net ten zuidwesten van het dorp Bedugul. Met zijn hoogte van 2.063 meter maakt het de zesde hoogste piek van Bali.



1. Vulkaanmeren

De caldera Catur of Bratan bevat drie caldera meren, namelijk Danau Tamblingan, Danau Buyan en Danau Bratan (of Beratan). Het Bratan-meer staat bekend als het heilige bergmeer. Het ligt op 1.239 meter hoogte waardoor het klimaat hier lekker koel is.

Binnen de caldera zijn talrijke warmwaterbronnen. Er is dan ook in dit gebied een geothermische centrale te vinden die de geothermische activiteit benut.

2. Munduk

Het klimaat in dit gebied is duidelijk verschillend met de gebieden die meer aan de kust van Bali liggen. Om aan het warmere klimaat aan de kust te ontsnappen hebben Nederlandse kolonialisten vanaf 1903 in het merengebied rond Mount Lesung hun vakantiehuizen gebouwd. Meerdere deze huizen kun je nog steeds in het dorp Munduk vinden, en sommige daarvan zijn omgebouwd tot guesthouses. Dit is tevens de perfecte uitvalsbasis voor het geval je graag een wandeling wilt maken. Je kan er namelijk heel mooie wandeltochten ondernemen door de jungle, langs dorpjes, verschillende soorten plantages, rijstvelden en vele watervallen.

3. Gunung Batakau

Ruim 10 kilometer ten zuiden van de caldera ligt de vulkaan Gunung Batakau (of Batukaru; 2.276 meter), de op één na hoogste berg van Bali, waar eveneens de tempel Pura Luhur Batukaru is te vinden. Batukaru is relatief populair bij klimmers al is bedekt met een dichte bos en beperkte uitzicht. Batukaru heeft de grootste krater van de vulkanen op Bali. Deze krater is aan de zuidkant open, waardoor de rivier Mawa stroomt. Vanwege de vorm van de krater heeft de vulkaan de naam "Batukaru" gekregen, wat betekent "kokosnootschil".


De Bratan tempel
De tempel Danu Bratan in het meer Danau Bratan


4. Pura Ulun Danu Bratan

De Pura Ulun Danu Bratan is een Balinese, hindoeÏstische tempel op Bali. Het ligt bij Danau Bratan, een kratermeer in de vulkaan Catur.

Het Bratan meer speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de omgeving. Door irrigatie met water uit de Bratan-meer zijn de velden in de omgeving zeer vruchtbaar. Vandaar dat de tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water.

Het tempelcomplex werd in 1633 gebouwd door I Gusti Agung Putu, de koning van Mengwi. Hij heeft later ook de opdracht gegeven om de Pura Taman Ayun te bouwen. De tempels van Duna Alun zijn verdeeld over verschillende eilandjes. De hoofdtempel Pura Teratai Bang heeft een karakteristieke toren van 7 lagen. Op een ander eilandje staat een Meru met elf op elkaar gestapelde daken. Deze tempel is gewijd aan Shiva en zijn gemalin Parvati. Ook Boeddha, als reÏncarnatie van Vishnu, heeft een plaats in de hindoeÏstische godentempel.
Het tempelcomplex is zodanig gebouwd dat als je ernaar kijkt, het de indruk geeft dat het op het meer drijft.

Ulun Danu Bratan